HOME ABOUT TUTOBIES TIPS&REVIEW RAKAN BLOG TEMPAHAN

8 Kegunaan Baking Soda Untuk Kecantikan.

baking-soda-e1462990338656
Wanita sekarang ni admin yakin semua high maintenance. Mana taknya, dengan produk penjagaan muka, kosmetik, penjagaan rambut. Itu belum masuk lagi pakaian, insurance diri dan komitmen yang lain. No worry ladies! Korang tak perlu berbelanja besar lagi untuk jaga kecantikan. Admin nak kongsi 8 rahsia yang baking soda boleh buat. Yeap! Baking soda.

Tak mahal pon, kalau kat pasaran boleh dapat dengan harga dua ringgit ja. Dan korang boleh guna untuk banyak benda.Teruskan baca untuk semua cara serbuk praktikal ini dapat membantu korang kelihatan cantik dari rambut sampai ke kaki.

1. Lebatkan rambut.
Lebatkan rambut

Kata orang rambut ni mahkota wanita. Tak kisahlah berhijab atau tak, confirm kita nak rambut yang sihat dan lebat. Baking soda boleh bantu korang untuk dapatkan rambut yang lebat macam baby nie.

Mudah saja, korang campurkan serbuk penaik ni ke dalam shampoo harian yang korang guna. Baking soda akan bantu membuang kotoran pada rambut, menjadikan rambut lebih ringan. Paling penting rambut makin lebat. Baru feeling nak flip hair. Gittew!

2. Jerawat? Jangan risau, baking soda ada.
jerawat
Stresskan kalau kita ada masalah jerawat tapi semua produk penjagaan muka tak dapat membantu. Mungkin tak serasi. Maklumlah, bukan semua produk sesuai dengan kita. Apa kata korang beralih kepada cara yang lebih mudah dengan menggunakan baking soda.

Tak perlu guna produk yang mungkin ada bahan kimia. Korang cuma campurkan baking soda dengan madu Dan sapukan pada jerawat nak degil tu. Biarkan selama 15 minit lepas tu bilas. Ini akan membantu mendapatkan kulit yang flawless gittew.

3. Pemutih gigi semulajadi.
gigi

Gigi cantik senyuman pun berseri. Ada kawan admin cakap dia nak cari pasangan yang gigi tersusun cantik. Tapi apa guna tersusun cantik kalau giginya kuning dan nafas berbau kan? Mahal ehh pemutih gigi dengan mouthwash?

Jangan pening kepala. Korang campurkan ja baking soda dengan jus lemon , dah jadi pencuci dan pemutih gigi semulajadi. Paste tu korang gosok pada gigi dengan menggunakan berus gigi. Jus lemon pulak korang boleh kumur sebagai ganti pencuci mulut antiseptic. Senang kan?

4. Mencuci sikat yang kotor.
sikat

Sikat korang mesti penuh dengan kotoran, minyak dan pembentukan sisa produk rambut. Basuh dengan air saja tak cukup. Korang boleh basuh dengan baking soda. Masukkan 3 sudu besar baking soda ke dalam semangkuk air suam. Kemudian rendamkan sikat dalam campuran itu selama 10 ke 15 minit.

Segala kotoran pada sikat tu akan keluar. Gosok-gosoklah jugak ye sikat tu. Jang biar terendam jer. Lepas tu biarkan sikat tu kering. Then dah boleh guna seperti biasa.

5. Skrub muka.
skrub muka

Baking soda pon boleh dibuat sebagai skrub muka. Dia dapat membantu menanggalkan sel-sel mati pada wajah. Caranya mudah. Korang boleh campurkan serbuk penaik dengan pencuci muka korang yang sedia ada atau pon dengan madu. Lepas itu, cuci muka macam biasa.

Make sure korang urut wajah dalam keadaan membulat. Kulit mati akan dibuang dan wajah semakin mulus. Senang kan?

6. Kilatkan kuku.
kuku

Bagi korang yang terlalu sibuk dan takda masa nak buat medicure, boleh je nak buat sendiri. Paling penting lebih jimat. Campurkan baking soda dengan sedikit cecair hydrogen peroxide. Hydrogen peroxide korang boleh beli dekat mana-mana drugstore.

Rendam kuku dalam campuran tadi dan gunakan berus gigi lama untuk sental kuku. Dan kuku korang lebih berkilat gitu.

7. Melembutkan tapak kaki yang kasar.
kaki

Penat sental tapak kaki nak buang callus yang keras tu tapi still sama ja. Jangan risau, mungkin method ni berkesan untuk korang. Campurkan 2 ke 3 sudu baking soda ke dalam sebesen air. Masukkan juga minyak aroma kegemaran korang contohnya lavender. Rendam kaki selama 2o minit.

Lepastu sental tapak kaki dengan pes baking soda. Ini dapat membantu untuk mengelupaskan bahagian yang kasar tu.

8. Kulit cerah mulus.
putih kulit

Nak kulit cerah senang ja dik non. Yang penting kena rajin. Korang perlu campurkan baking soda, jus lemon dan beberapa titik minyak zaitun. Lepas cuci muka, oleskan kat muka korang. Macam pakai mask gittew. Biarkan 10 minit, kemudian bilas dengan air.

Mudah je kan? Paling penting dengan menggunakan baking soda ja chuolss. Selamat dan semulajadi. Memang berkesan walaupun kesannya lambat sikit. Selamat mencuba!

credit : Oh bulan!

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my.

Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.
Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.
Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.

Mini Giveaway By Wawa


klik banner untuk join :)

BANDUNG SOUVENIRS GIVEAWAY BY NAFAS BARU


klik banner untuk join ;)
 hadiah yang ditawarkan :
1.       Beg + Key Chain – 10 Pemenang
2.       Fridge Magnet – 10 Pemenang
3.       Key Chain – 10 Pemenang

youtube : Farah Wahidah
ig : blog_fws

Dapat free sample Eversoft Cleansing Milk!

Salam semua... Nak cerita sikit kisah gembira harini balik balik sekolah cek peti surat ada sampul. Ingatkan surat untuk mak abah. Tapi rasa macam ada something selain surat. Tengok tengok nama sendiri. Masa tu blur kejap sebab tak ingat kenapa dapat surat. Pastu baru teringat yang farah pernah isi form Sample Eversoft Cleansing Milk ni... Actually masa dapat surat tu.. surat tu terkoyak sikit kat belakang.. jadi mungkin ada orang lain tengok atau abg posmen terkoyakkan sebab tak muat dalam peti surat... hehehe..

 Inilah rupa suratnya



Apa yang ada di dalam? ada Nota dari Eversoft, Voucher RM3 dan Sample Eversoft Cleansing Milk!


Ini Notanya


Ini Cleansing Milk dia. Farah dapat Extra Whitening & Radiant Skin Cleansing Milk. Bau pun wangi je. 

Thanks Eversoft !
Nak jugak ? boleh klik SINI. Korang akan dibawa ke satu site yang bagi link form untuk diisi. Apa korang kena buat ialah hanya isi Form tersebut dan hantar!

Tersenarai dalam Pemenang Pencarian Bloglist April 2017 by www.aerillhassan.com

Hai! penat baru balik dar kawad. so sambil nak rest kejap tu bukak la blog dulu... tengok reading list terbaca pulak entry Pemenang Pencarian Bloglist April 2017 by www.aerillhassan.com . Alhamdulillah rezeki bulan ni.. tak sangka boleh menang Bloglist Blog Aerillhassan... Terima kasih ya sebab dah anjurkan segmen ni....





1st Giveaway by Ravishing Obsession

1st Giveaway by Ravishing Obsession 

Klik Banner Untuk Join :)

Segmen Pencarian Bloglist Peaceful by Najihah


klik banner untuk join :)

Pencarian Bloglist April 2017 by www.aerillhassan.com




Assalamualaikum dan salam sejahtera




Pencarian bloglist bulan April 2017 bagi blog www.aerillhassan.com bermula 28 Mac 2017 sehingga 3 April 2017.  Bertujuan untuk mengeratkan hubungan sesama blogger. Semua blogger dijemput untuk join.

Cara-caranya :-



  • Buat entri bertajuk Pencarian Bloglist April 2017 by www.aerillhassan.com
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

15 blog bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist www.aerillhassan.com. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 April 2017. Terima kasih.

*Kredit to Mialiana.com


Sekian, terima kasih.

Segmen Blogwalking Janji Kita


Klik pada banner untuk join!
ig; fws0004

GIVEAWAY BY LYANA ISHAK & EYJA MASLIZA



facebook :- Kitty Blinkers (jangan tanya kenapa)
follower blog Lyana ishak ke - 335
follower blog eyja ke 214
instagram :- fws0004

Fattah Anas 2nd Birthday Giveaway


Klik Banner Untuk Join :)
Hadiah :-
1 x  Pocoyo and Friends
1 x Robocar Poli
1 x 3D Animal Card

Bestnya kalau menang boleh bagi kat adik/anak sedara/anak
kalau Farah menang, Farah yang simpan...hahaha 


#1 Giveaway by The Aaisy


klik banner untuk join :)
instagram : fws0004